KANSER VE YOGA
Yoga nedir?
Yoga, beden ve zihin için eski bir egzersiz şeklidir. Bir dizi duruş ve hareket yoluyla gücü, esnekliği ve nefes almayı geliştirmeyi amaçlar. Bu, 5000 yıldan daha önce Hindistan’da başlayan bir bütün vücut felsefesidir.
Yoga, daha sakin hissetmenize yardımcı olmak için zihniniz, bedeniniz ve ruhunuz arasında uyum yaratmayı amaçlar. Sağlıklı kalmanın ve hastalıkları önlemenin bir yolu olarak tanıtılmaktadır.
Ayakta durarak, diz çökerek, oturarak veya uzanarak yapabileceğiniz yaklaşık 80 ana duruş vardır. Hatha, Iyengar ve Ashtanga yoga dahil olmak üzere birkaç farklı yoga stili vardır.
Bazı yoga türleri oldukça yorucu iken, diğerleri daha naziktir ve daha çok meditasyon ve nefes çalışmasına odaklanır. Yoga;
- Sinir sisteminizi uyarmaya,
- Kaslarınızı ve eklemlerinizi daha esnek hâle getirmeye,
- Zihni ve vücudu rahatlatmaya yardımcı olur.
Kanser ve Yoga İlişkisi
Pek çok tamamlayıcı terapi türünde olduğu gibi, kanserli kişilerin yogayı kullanmasının temel nedenlerinden biri, kendilerini iyi hissettirmesidir. Yoga öğretmenleri bunu rahatlamanıza ve stres, kaygı ve depresyonla baş etmenize yardımcı olacak doğal bir yol olarak tanıtır. Genel olarak, ruh hâlinizi yükseltmeye ve refahınızı artırmaya yardımcı olabilir.
Kanserli bazı insanlar, kanser ve tedavisi ile daha iyi başa çıkabilmek için yoganın zihinlerini sakinleştirmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Diğerleri ağrı, yorgunluk, uyku sorunları ve depresyon gibi semptomları ve yan etkileri azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Yoga, bazen kanser ameliyatından sonra daha hızlı ve kolay hareket etmenize yardımcı olabilir.
Ne içerir?
Bir yoga seansı genellikle 60 ila 90 dakika sürer. Grup derslerine katılabilir veya özel bir öğretmenle görüşebilirsiniz.
Neleri içerdiği, seçtiğiniz yoga tarzına bağlı olacaktır. Ancak genellikle bir dizi duruş ve nefes çalışması yapacaksınız, bu da biraz gevşeme süresiyle sona erecektir.
Taşıması ve gerilmesi kolay bulduğunuz giysiler giyin.
Sadece duruşları yapmanın güvenli ve doğru yolunu öğrendikten sonra evde kendi başınıza yoga yapmalısınız. Doğru yapmazsanız, kendinize zarar verebilirsiniz.
Kanser tedavisinde yoga araştırmaları
Kanser ve yoga ilişkisi konusundaki bazı araştırmalar, yoganın kanserli kişilerin semptomlar ve yan etkilerle başa çıkmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Yapılan bazı araştırmalarda, yoganın bazı hastalar için kaygı, depresyon, yorgunluk ve stresi azaltmaya yardımcı olabileceği bulundu. Çalışmalar, yoganın bazı insanlar için uyku kalitesini, ruh halini iyileştirdiğini gösterdi.
Diğer çalışmalar, yoganın meme kanseri olan kişilerde yorgunluğu ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Prostat kanseri olan erkekler üzerinde yapılan küçük bir araştırma, düzenli olarak yoga yaptıklarında yaşam kalitelerinde ve genel sağlıklarında bir iyileşme kaydetti.
Yoga ayrıca uyku üzerinde de etkili olabilir. Bazı insanlar, düzenli bir yoga programı sonrasında uykularının düzeldiğini bildirdi.
Diğer araştırmalar, yoganın aşağıdaki gibi diğer sağlık sorunları olan kişilere yardımcı olabileceğini de düşündürmektedir; yüksek tansiyon, bel ağrısı, artrit gibi eklem sorunları, astım, epilepsi, huzursuz bağırsak sendromu, endişe ve depresyon.
Referans:
Araştırma bilgileri konusunda detaylı bilgi almak için aşağıdaki kaynaklardan yararlanılabilir:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965260/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6247544/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20388445/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26867802/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22385567/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22909345/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23070679
Yoga; kanser hastalarında ağrı, depresyon, stres, uyku bozukluğu, hâlsizlik gibi problemleri azaltarak yaşam kalitesine ciddi katkı sağlamaktadır. Ayrıca hastalarda kanser tedavilerine bağlı yan etkileri ve stresi azaltmaya yardımcı olmakta ve hayat kalitesini iyileştirmektedir.
Yoga nedir? Kanserde hangi durumlarda ve nasıl kullanılır?
Yoga; meditasyon, nefes kontrolü, çeşitli duruş pozisyonları ve hareket teknikleriyle ruh-zihin-beden dengesini sağlama prensibine dayanan, 5000 yıllık geçmişe sahip köklü bir Hint felsefesidir. Kelime olarak birleştirmek, birlik anlamına gelen yoga; ruh, beden ve zihnin uyum içerisindeki bütünlüğünü amaçlar. Yogayla ilk kez tanışanların birçoğu, yoganın sadece basit duruş tekniğinden ibaret olduğunu düşünmektedir. Ancak yoga birçok tekniği barındıran çok yönlü bir sistemdir. Yoganın temel bileşenleri; nefes teknikleri (pranayama), duruş ve hareket teknikleri (asana), meditasyon (dhyana), kendini eğitme/kendini araştırma (svadhyaya)’dır. Bu tekniklerin tamamı veya bazılarını içeren çeşitli yoga tipleri mevcuttur. Yoga tiplerinin hepsi, herkes için uygun değildir. Örneğin; ashtanga yoga, vinyasa yoga, bikram yoga ve power yoga gibi esneklik gerektiren yoga tipleri bazı kanser hastaları için uygun olmayabilir. Bu yüzden içerikleri sorgulanarak, en ideal yoga programlarının tercih edilmesi önemlidir.
Yoga nasıl etki eder?
Yogada; duruş teknikleriyle parasempatik sinir sisteminin uyarılması, hareket teknikleriyle kas ve eklemlerin esnekliğinin artırılması, nefes teknikleriyle solunum ve kan dolaşımının desteklenmesi, meditasyon teknikleriyle zihin ve bedenin rahatlatılması amaçlanmaktadır.
Bazı çalışmalara göre yoga uygulamaları;
Beyne kan akımını arttırmakta ve dopamin salınımını uyarmaktadır. Kanda beyin kaynaklı nörotropik faktör (BDNF) düzeyini arttırarak antidepresan etki göstermekte, GABA düzeyini arttırıp stres ve anksiyeteyi azaltmaktadır. Parasempatik sistemi uyararak anksiyeteyi azaltmakta, uyku kalitesini arttırmaktadır. Nefes teknikleriyle yapılan derin ve rahat karın solunumu, mide-bağırsak şikâyetlerini hafifletmekte, ayrıca yapılan nefes kontrolleri havayolunun aşırı duyarlılığını azaltmaktadır.